5x Indruk Maken Tijdens Je Sollicitatiegesprek

Bron: www.vacature.com

Kom je op woensdag 31 maart langs op de carrièrebeurs Vacature Talentum? Zorg er dan voor dan je een goeie eerste indruk maakt bij de aanwezige rekruteerders. Ziehier, enkele tips voor een vlekkeloos imago.

1. Hoe bereid ik me voor?

Bedenk welk beeld je van jezelf wil overbrengen voor je met een werkgever gaat praten. De indruk die je nalaat moet zoveel mogelijk overeenstemmen met de kernwaarden van jouw persoonlijkheid, en elke functie die je beoogt gaat hoe dan ook gepaard met een bepaald verwachtingspatroon. Hou daar rekening mee.

2. Hoe straal ik zelfzekerheid uit?

Door een rechte houding aan te nemen straal je zelfzekerheid uit. Een stevige (geen knijpende!) en rechte handdruk smeedt meteen een eerste vertrouwensband. En door oogcontact te maken toon je interesse en oprechtheid aan je gesprekspartner. Allemaal zonder één woord te zeggen.

3. Welke kleren doe ik aan?

Er is geen discussie mogelijk: een strak pak met het juiste zakelijk hemd en een mooie das, lederen schoenen en bijpassende sokken; dat zijn de elementen die een beeld van zelfvertrouwen, professionalisme en kwaliteit projecteren.

Bij de dames zorgt een formele vest met rok of broek, geassocieerd met een kleurrijke blouse of top voor een zakelijke, hedendaagse en professionele look. Een absolute must voor elke eerste ontmoeting.

4. Wat vertel ik over mezelf?

Wanneer je na de verwelkoming de vraag krijgt om ‘eens wat over jezelf te vertellen’, dan moet je in staat zijn snel een blijvende indruk na te laten. Zorg dat jouw persoonlijke commercial prikkelt en tevens tastbaar is. Met ‘Hallo, ik ben Jef, 34 jaar en grafisch vormgever’ maak je geen onuitwisbare indruk. Door vanuit de behoefte van je potentiële werkgever te vertrekken en hier een persoonlijk meerwaarde aan te koppelen, word je meteen een beetje meer onmisbaar.

5. Hoe hou ik mijn zenuwen onder controle?

Het is normaal dat je tijdens een belangrijk rekruteringsgesprek de zenuwen door je lijf voelt gieren. Het is een normaal teken van de emoties die gepaard gaan met de angst om afgewezen te worden. Toch worden zenuwen beschouwd als onprofessioneel en geven ze een eerder negatieve indruk op uw gesprekspartner. Check dus voor je een hand geeft of je geen klamme handen hebt, zet jezelf in een rechte houding en probeer zo rustig mogelijk te ademen. Vermijd nerveuze bewegingen en tics zoals spelen met je pen, prutsen met je haar, wiebelen met je benen en bijten op je nagels. Bedenk dat je niets te verliezen heeft, een potentiële werkgever kan alleen maar winnen bij je ambitie en talent.