In Welke Sectoren Vind Je Nog Jobs?

Bron: www.vacature.com

De crisis slaat overal hard toe. Maar sommige sectoren hebben nog steeds een enorm groeipotentieel en bieden ook vandaag carrièrekansen. In welke sector moet je een job zoeken om je toekomst veilig te stellen?

Volgens economieprofessor Leo Sleuwaegen zullen de komende jaren vooral de routinejobs verdwijnen. Slecht nieuws voor onder meer de confectie- en de auto-industrie, maar kennisjobs en niet-routinejobs, zoals in de bouw en de horeca, blijven heel belangrijk.

Business services

De uitbestedingstrein dendert voort. Voor innovatie zullen bedrijven in de toekomst nog meer op externe partners rekenen. Aan ons land om van die explosie van ‘business services’ te profiteren.

Dienstensector

Het Planbureau zei al in 2000 dat België een potentieel had van 300.000 jobs in de dienstensectoren. Sectoren als welzijnszorg, onderwijs, cultuur, design en reclame bezitten nog steeds een heel groot groeipotentieel.

Logistiek

Vergeleken met tien jaar geleden voert België veel meer halfafgewerkte producten in. Een trend die zich ook in andere landen opdringt; offshoring wordt overal populairder. Uiteraard komt daar logistiek heel wat ‘georganiseer’ bij kijken. Internationale bedrijven zoeken logistieke partners die het hele proces beheersen. Juist daar liggen voor bedrijven heel wat mogelijkheden. Firma’s kunnen zich bijvoorbeeld specialiseren in bepaalde stappen uit het proces, denk aan het verzorgen van de klantenrelaties en het opvolgen van de bestellingen.

Milieu

Alternatieve energie, isolatiesystemen en water- en afvalverwerking schakelen een versnelling hoger. De sector boomt als nooit tevoren.

Mechatronica

De machinebouw was tien jaar geleden ten dode opgeschreven. Maar door machines te combineren met elektronica en software-ontwikkelingen, draaien producenten als LVD (plaatbewerkingsmachines), Van de Wiele (weefgetouwen) en CnH (Fiat, landbouwwerktuigen) weer mee aan de wereldtop. Het is in dergelijke niches dat Belgische bedrijven moeten proberen uit te blinken. Alleen die subsectoren waar België een Europees topniveau halen, zullen voor een groeieffect op de regio zorgen.

Wetenschappen

Vanuit vier kenniscentra groeien clusters van gespecialiseerde bedrijfjes: Imec voor micro-elektronica, VIB voor biotechnologie, Vito voor materialen, IBBT voor informatica en telecom. Imec, bijvoorbeeld, heeft al ruim twintig spin off-bedrijfjes gecreëerd. Zij zorgen voor een sterke dynamiek op de Leuvense arbeidsmarkt