Psychotechnische Testen In Assessment Center

Bron: www.jobadvies.be

Wat is een assessment center?

Een assessment center of selectiebureau is een adviesbureau gespecialiseerd in het beoordelen van sollicitanten op de geschiktheid voor een functie. Sommige werkgevers schakelen een assessment center in om hun kandidaten grondiger te screenen dan ze zelf kunnen doen. Zelf hebben ze zeker ook nog een gesprek met de sollicitant.

Psychologische en psychotechnische testen

Intelligentietesten, psychologische testen, rollenspellen, presentaties, groepsoefeningen, simulatieoefeningen, gesprekken met een psycholoog … een assessment center heeft verschillende instrumenten om je vaardigheden te beoordelen en zal deze combineren om je geschiktheid voor een functie te beoordelen. Met elke opdracht of test wordt (een) bepaalde vaardigheid(en) beoordeeld. Een zelfde vaardigheid komt vaak ook in verschillende testen aan bod.

Een aantal tips

  • Kruip de dag voordien op tijd in bed. Je zal je energie en concentratie goed kunnen gebruiken!
  • Blijf jezelf. Een assessment center is gespecialiseerd in het doorprikken van illusies. Dus als je jezelf tegenspreekt of je anders voordoet dan je bent, val je toch door de mand.
  • Vorm jezelf een goed beeld van je eigen vaardigheden. Overloop je werkverleden en onthoud zeker een aantal voorbeelden die deze vaardigheden aantonen. Hier wordt vaak naar gevraagd.
  • Jezelf voorbereiden op de psychologische en psychotechnische testen is niet nuttig. Een assessment center heeft een enorme variatie aan testen dus je krijgt toch nooit net voorgeschoteld waarop je je hebt voorbereid. Wees ook niet onmiddellijk in paniek als een opgave van één van de testen niet goed lukt. De consulenten vormen zich een totaalbeeld van jou op basis van alle testen en gesprekken.
  • Wat je wel op voorhand kan doen, is je goed informeren over het bedrijf en de functie in kwestie waarvoor je solliciteert. Je wordt vast en zeker ondervraagd over je motivatie en waarom jij denkt een geschikte kandidaat te zijn. Zoek in de functiebeschrijving ook eens naar de vereiste vaardigheden die je nog niet onder de knie hebt. Denk erover na wat je kan zeggen als ze hiernaar informeren. Kan je dat gebrek compenseren? Of een oplossing zoeken om deze vaardigheid onder de knie te krijgen?
  • Ook de tips voor een gewoon sollicitatiegesprek gelden hier.